Gå til hovedindhold

Om at fejre nytårsaften med nogen, man ikke kender

Interview med Lise, mor til Eliva på 14 år. 

Hvorfor valgte I at fejre nytår sammen med andre I ikke kender? 

Mor Lise: I år havde vi nogle særlige krav til vores nytårsaften, som ikke var forenelig med den fest, vi oprindeligt var inviteret til. Vi ville dels gerne blive i byen og det område vi bor i, da vi har en stor teenager, som skulle i byen. Den fest, vi var inviteret til, lå 70 km væk. Derudover ville vi gerne finde en fest, hvor der var unge/børn på vores yngste datter Elviras alder.

Elvira: Jeg syntes, at det var spændende, at prøve noget nyt og jeg gerne ville et sted hen, hvor der var andre børn og unge.

Hvilken tanker gjorde du dig, før I skulle møde op til festen? 

Mor Lise: Da vi søgte efter en fest på MineVenner.dk og skulle tilmelde os, synets jeg først det var lidt flovt, at vi ikke havde en løsning på vores “behov”. Men lige så snart vi havde tilmeldt os festen, gik mine tanker mest på, hvad jeg kunne bidrage med. Det endte fx med, at vi bagte kransekage og jeg tog også et forklæde med, så jeg kunne hjælpe til i køkkenet! Det minder jo lidt om at være til en fest, hvor man bliver sat sammen med nogle man ikke kender. Men jeg tror, at vi var lidt mere spændte.

Mine overvejelser og tanker ville nok have være lidt anderledes, hvis jeg selv var vært. For så skulle jeg forholde mig mere til det praktiske. 

Elvira: Vi talte meget om det, at det var som at begynde på noget nyt hold, og det ville være sjovt, hvis der var en man kendte.

Hvordan forløb aftenen? 

Mor Lise: Det var en rigtig dejlig aften. Jeg tror ,vi alle kom med et åbent sind, vi ville gerne få det til at lykkedes. Alle var meget nysgerrige og hjælpsomme. For eksempel så gik dem med store børn i køkkenet og forberedte maden.  Dem, der ikke ville udenfor kl 24, tog sig af de mindste børn osv. Det hele var lidt magisk, nok fordi vi alle var spændte på det at holdet nytår med helt fremmede. Vi gør det gerne igen!
Elvira: Det var en god aften, med dejlig lækker mad, søde børn, unge og voksne. Vi fik danset og hygget.

Hvilke råd vil du give til andre, der gerne vil holde nytårsfest med nogen, de ikke kender?

Mor Lise: At være åben, nysgerrig og hjælpsom. Hvis man er vært for en fest kan man eksempelvis skrive lidt om ens børn, hvor gamle de er osv., hvis der er specielle hensyn at tage, hvor mange man har plads til, om man vil købe maden ude fra, eller bede gæsterne om at stå for et ret. Som gæst kan man jo forsøge at finde nogle familier, hvor man matcher bedst muligt. Da vi ikke selv har plads til så mange, er jeg dybt taknemmelig for at nogle vil lægge hus til, så jeg vil gerne yde en ekstra indsats med det praktiske. 

Elvira: Som hvis man begynder til noget nyt, så tro på at man nok skal lære nogle af kende.